Morwa biała, kwas alfa-liponowy, Berberyna, Cynamon Cejloński. Cukrzyca a Alzheimer

Co może łączyć herbatę z morwy białej, zioło berberyna, przyprawę cynamon cejloński i kwas alfa-liponowy?

Wszystkie działają pozytywnie w przypadku cukrzycy, a przez to także na wiele przypadków alzheimera.

Niestety, przy chorobach takich jak cukrzyca, należy zawsze skorzystać z porady lekarza. Tylko on jest przygotowany do tego, żeby wiedzieć co można podawać razem z innymi lekarstwami i tylko on wie wszystko o pacjencie.

Na tej stronie podpowiadam tylko to co można zastosować profilaktycznie. Informacje te zbierałem dla osoby, która miała przez wiele lat cukrzycę, a potem ciężko zachorowała. Może się komuś przydadzą.

Cukrzyca a alzheimer. Herbata z liści morwy białej.

Bezpośredniego związku między cukrzycą, a alzheimerem jeszcze nie znaleziono, wiadomo natomiast, że zagrożenie chorobą alzheimera jest parokrotnie razy większe wśród osób chorych na cukrzycę.

Dzisiaj dodatkowo przypomnę, że herbata z morwy, wypita po posiłku, może zadziałać podobnie do insuliny i obniżyć poziom cukru we krwi. Pilnowanie tego poziomu to najlepszy sposób, aby zapobiec chorobie alzheimera w przyszłości. Czy ktoś marzy, aby 90 minut po wypiciu herbaty mieć zamiast poziomu 287, u pijących normalną herbatę, poziom cukru we krwi równy 210. Zmniejszenie o 25 % poziomu cukru to fajny wynik. Spytajcie lekarzy, czy możecie do posiłku wypić herbatkę z morwy. Wyniki badań: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25561880

Kwas alfa liponowy – najlepszy antyoksydant ?

Wg naukowców z Oregon, kwas alfa liponowy (ALA) to najsilniejszy antyoksydant działający odmładzająco na zwierzęta. Szczególnie skuteczny w połączeniu z acetylo-l-karnityną(ALCAR). Starsze szczury, po paru tygodniach stosowania, zachowywały się jak te o połowę młodsze. Wykazano też, że może wspomagać cukrzyków i chorych na alzheimera. Pamiętajcie, że nie wolno przekraczać dawek: 200 mg kwasu ALA i 500 mg ALCAR. Wyższe dawki tylko pod kontrolą lekarza. Jak ktoś ma geny, dla których zagrożenie alzheimerem jest większe, powinien spytać lekarza, czy nie suplementować ALA i ALCAR zaraz po 40-tce.  Starzejąc się syntetyzujemy tego mniej i suplement może być potrzebny, żeby chronić mózg przed uszkodzeniami, wypłukiwać złogi żelaza z mózgu, czy zapobiegać neuropatii cukrzycowej.

Berberyna – bardzo obiecujący suplement na wiele chorób

Berberynę zachwalali do tej pory specjaliści od ziołolecznictwa. Wśród suplementów, które warto podawać jeśli insulina na czczo > 4,5, glukoza na czczo > 90 lub hemoglobina A1c(glikowana) na czczo > 5,5 berberynę (300-500 mg) 3 razy dziennie proponuje w swoim programie ReCODE dla chorych na Alzheimera dr. Dale E. Bredesen.  O polecanym w tym samym miejscu książki „Wygraj z Alzheimerem” cynamonie cejlońskim piszę w dalszej części.

Dr. Mercola na swoim poczytnym blogu zwraca uwagę, że ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne,  przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i wzmacniające układ odpornościowy. Jest stosowana od lat w medycynie chińskiej. Berberyna może mieć także bardzo korzystny wpływ na zdrowie mózgu i lepsze samopoczucie psychiczne poprzez zwiększenie kluczowych neuroprzekaźników.

Jeśli mamy duże problemy ze zdrowiem warto spytać lekarza, czy w Państwa przypadku berberyna może pomóc.

Oszalej na punkcie cynamonu

„Oszalej na punkcie cynamonu”, tak nazwała rozdział o tej przyprawie Jean Carper, autorka książki „100 sposobów zapobiegania chorobie Alzheimera”.

Wspomina ona dr. Richarda Andersona, diabetologa, który zauważył w jednym z badań, że diabetycy, którzy przez 42 dni 2 razy dziennie przyjmowali ćwierć łyżeczki cynamonu, mieli o 29 procent niższy poziom cukru we krwi. 

Dr. Bredesen w swojej książce „Wygraj z Alzheimerem”, w przypadkach, gdy ktoś już stosuje dietę ketoflex 12/3 i regularnie ćwiczy, a ciągle ma wyniki za wysokie, wśród suplementów, które poprawią wyniki wymienia także cynamon. Wg. niego wystarczy 1/4 łyżeczki dziennie lub 1 g w postaci tabletki. Cynamon poprawia, wg niego, także profil lipidowy. Cynamon można dodać np. do musu jabłkowo-aroniowego, jak na obrazku. Niektórzy kawosze lubią dodawać tą przyprawę, wraz z imbirem, do expresu z kawą. Warto spróbować, 10 łyżeczek cynamonu to mały koszt. Jeśli wyniki się powtórzą również w naszym przypadku, lub naszych bliskich, będzie to ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dr. Anderson robił też badania, w których obserwował jak cynamon działa na splątki tau, znane z choroby Alzheimera. Obserwując niszczenie splątków, wyrażał duże nadzieje na dalsze badania.

Cukrzyca i insulinooporność – wpływ na chorobę Alzheimera

Wg. dr. Bredesena wysoki poziom insuliny i glukozy stanowią 2 najpoważniejsze czynniki ryzyka w przypadku choroby Alzheimera.

Naukowiec wyznacza bezpieczne, docelowe poziomy: insulina na czczo <= 4,5 mikroUI/ml; hemoglobina A1c < 5,6 procent; glukoza na czczo = 70-90 mg/dl.

Osoby chore na cukrzycę uznają pewnie tak niski cukier za niebezpieczny, dlatego leczenie warto zawsze konsultować z lekarzem.

Insulinooporność przyczynia się nie tylko do cukrzycy typu 2, otłuszczenia wątroby i zespołu metabolicznego, ale także do choroby Alzheimera. Enzym IDE odpowiada za rozkładanie wysokiego poziomu insuliny, ale odpowiada również za rozkład beta-amyloidu (alzheimer). Kiedy zajmuje się insuliną nie ma już szans na zajęcie się amyloidem.

W badanym przez naukowca przypadku już obniżenie poziomu glukozy na czczo ze 121 mg/dl do 108 i insuliny na czczo z 4,2 na 3,4 i kortyzolu z 24,3 na 21 spowodowało poprawę funkcji poznawczych u pani Katriny.

Tak więc badajmy cukier. Kiedy przekroczy na czczo poziom 90 zintensyfikujmy nasze codzienne ćwiczenia, dostosujmy się do diety dla cukrzyków i unikajmy stresu, żeby choroba nas nie wciągnęła w swoje szeregi. O innych dobrych pomysłach będę pisał w najbliższych tygodniach.

Polub stronę antrejka.pl na facebooku